Max en Eveline op weg

Over de zijderoute van Amersfoort naar Dalian.......

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Rijksoverheid.nl - Nieuwsberichten van Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nieuwsberichten van Ministerie van Buitenlandse Zaken op Rijksoverheid.nl

  • Vertegenwoordigingen Teheran en Erbil dinsdag weer open voor publiek
    De Nederlandse ambassade in Teheran en het consulaat in Erbil gaan vanaf dinsdag 16 april weer open voor publiek. De vertegenwoordigingen waren 14 en 15 april uit voorzorg gesloten in verband met de spanningen tussen Iran en Israël.

  • Nederland trekt € 10 miljoen extra uit voor humanitaire hulp aan Soedan
    Nederland stelt € 10 miljoen extra beschikbaar voor noodhulp aan Soedan. Dat maakte minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maandag in Parijs bekend tijdens een conferentie over de humanitaire situatie in Soedan. Het geld is bestemd voor voedselhulp aan de Soedanese bevolking en gaat naar het Wereldvoedselprogramma.

  • Liesje Schreinemacher keert terug als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
    Vandaag keert minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) terug van zwangerschapsverlof. Hiermee komt de periode waarin Geoffrey van Leeuwen haar taken overnam ten einde.

  • Vertegenwoordigingen Teheran en Erbil blijven gesloten voor publiek
    De Nederlandse ambassade in Teheran en het consulaat in Erbil blijven uit voorzorg tot nader order gesloten voor publiek. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit besloten in verband met de spanningen tussen Iran en Israël.

  • Vertegenwoordigingen in Teheran en Erbil zondag gesloten voor publiek
    De Nederlandse ambassade in Teheran en het consulaat in Erbil blijven aanstaande zondag uit voorzorg gesloten voor publiek. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit besloten in verband met de oplopende spanningen tussen Iran en Israël. In de loop van zondag besluit het ministerie of de betreffende consulaire balies op maandag weer open gaan.

  • Voordracht Nederlandse rechter voor benoeming in het Hof van Justitie van de Europese Unie
    De ministerraad heeft op voorstel van minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en minister Weerwind voor Rechtsbescherming ingestemd met de voordracht van prof. mr. Ben Smulders tot kandidaat-rechter bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dit besluit is genomen nadat prof. mr. Herke Kranenborg zijn kandidatuur heeft ingetrokken.

  • Dreigende voedselcrisis in Soedan: mogelijk grootste hongersnood van de afgelopen decennia
    In Soedan dreigt extreme hongersnood. Nu is het probleem al enorm: miljoenen Soedanezen zijn chronisch ondervoed. Maar de voedseltekorten lijken nog vele malen erger te worden. Vooral door de allesverwoestende oorlog die nu 1 jaar gaande is. Nederland steunt Soedan met humanitaire hulp. Maar er is veel meer nodig om de Soedanese bevolking te helpen.

  • Kabinet besluit tot inzet van Zr.Ms. Karel Doorman in de Rode Zee
    Het kabinet heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat Zr.Ms. Karel Doorman van begin mei tot uiterlijk eind augustus deelneemt aan de Europese operatie Aspides in de Rode Zee. Het logistieke ondersteuningsschip wordt ingezet voor bevoorrading, tankcapaciteit en medische zorg. De eenheden die aan de Amerikaans geleide operatie Prosperity Guardian deelnemen kunnen hier eveneens een beroep op doen. Beide operaties hebben een defensieve aard en hebben als doel het bevorderen van veiligheid en de vrije doorvaart in het gebied. Naast de missies moeten ook diplomatieke inspanningen van Nederland, de EU en partners leiden tot de-escalatie in de regio en een duurzame politieke oplossing.

  • Diplomatieke benoemingen
    De ministerraad heeft op voorstel van minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken ingestemd met drie ambassadeursbenoemingen. Deze zijn pas definitief als de gastlanden hun goedkeuring hebben verleend. De benoemingen gaan vanaf deze zomer in.

  • Nieuwe Instituut aangesteld als curator culturele programma Nederlandse deelname World Expo 2025 Osaka
    Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben het Nieuwe Instituut in Rotterdam aangesteld als curator van het culturele programma voor de Nederlandse deelname aan de wereldtentoonstelling in 2025 in Osaka, Kansai, Japan. Expo 2025 Osaka vindt plaats van zondag 13 april tot maandag 13 oktober 2025.